icon

Vaste en flexibele prijzen

Energy Focus helpt u o.a. met de keuze tussen een vaste prijs (zekerheid) of flexibele prijs (inspelen op actualiteit).

Een vaste prijs voor uw zakelijke energie

Een vaste prijs biedt zekerheid, gemak en transparantie op voorhand

Met een vaste prijs voor uw zakelijke energie betaalt u de hele looptijd van uw contract dezelfde leveringsprijs. Omdat wij begrijpen dat iedere ondernemer én elke bedrijfssituatie verschilt, kiest u zelf hoe lang u zekerheid wilt: één, drie of vijf jaar. Zo weet u altijd waar u aan toe bent. Wel zo prettig, die zekerheid.

Een flexibele prijs voor uw zakelijk energie

Een flexibele prijs biedt altijd de actuele marktprijs

Met een flexibele prijs heeft u altijd de actuele marktprijs. Afhankelijk van de energieleverancier kunt u die vervolgens vastzetten.

De prijzen op de energiemarkt verschillen van uur tot uur. Met een flexibele prijs voor uw zakelijke energie profiteert u van deze beweging. Zo betaalt u altijd de actuele marktprijs. En is de prijs op een bepaald moment gunstig? Dan zet u deze gemakkelijk vast. Energie zoals u dat wilt.

Prijsvorming

APX en ICE ENDEX elektriciteitsprijzen
APX: de APX is de spotmarkt waar elektriciteit wordt verhandeld voor Nederland. Vrijwel iedere leverancier van elektriciteit koopt in op deze beurs.

Hoe werkt het?
De prijzen worden gepresenteerd per dag en weergegeven met BASE, PEAK en OFF-PEAK uitgedrukt in Euro per MWh. Deze marktprijzen worden omgerekend naar piek en dal prijzen uitgedrukt in ct/kWh. Op deze markttarieven zet de leverancier nog een toeslag. De tarieven worden aangepast naar de verbruikstijden 8-20 uur.

ICE ENDEX: de ICE ENDEX is de termijnmarkt waar elektriciteit wordt verhandeld voor Nederland. Vrijwel iedere leverancier van elektriciteit koopt in op deze termijnbeurs.

Hoe werkt het?
De prijzen worden gepresenteerd per periode (maand, kwartaal of jaar) en weergegeven met PEAKLOAD en BASELOAD uitgedrukt in Euro per MWh. Deze marktprijzen worden omgerekend naar piek en dal prijzen uitgedrukt in ct/kWh. Dit zijn de tarieven die een leverancier ook aanbiedt naar zijn afnemers. Op deze markttarieven zet de leverancier nog een toeslag. Hierbij wordt uitgegaan van 8-20 inkopen en 8-20 afrekenen. Bij 8-20 inkopen en 7-23 kan een kleine afslag worden bedongen, mits het verbruiksprofiel gunstig is.

TTF gasprijs
TTF: is de handelsbeurs voor gas

Hoe werkt het?:
De leverancier koopt gas in op de beurs. Dit kan met lange termijn contracten (van bijvoorbeeld een jaar) of op de handelsbeurs per dag. De handelsbeurs voor gas is gemiddeld 5-15% goedkoper dan de lange termijn handel. Leveranciers weten dit ook en daarom wordt meer dan 70% van het gas verhandeld op de handelsbeurs voor gas. De belangrijkste handelsbeurzen voor gas zijn de ICE-ENDEX en de LEBA. Door de goed werkende handelsmarkten zijn de prijzen op de beide handelsbeurzen nauwelijks verschillend.

Gas wordt uitsluitend verhandeld via het Title TransFer systeem (TTF). Dit systeem zorgt ervoor dat het gas van de verschillende producenten dat al in de leidingen van het gasnet zit, op het moment van de levering aan de klant ‘van eigenaar verandert’. Dus niet het gas zelf, maar alleen de werkelijke verbrandingswaarde van het door de producent verkochte gas wordt verhandeld.

 
logo
Mijn Verbruik
Inloggen
Demo
Contact
Transistorstraat 104
1322 CH Almere
(020) 3080 870
(020) 3080 871
support@energy-focus.nl

Accountmanagers
Energy Focus Midsize Accounts BV © 2020  •  Algemene Voorwaarden
KvK 59572590  •  IBAN NL86ABNA0433999322  •  BTW NL853550013B01