Het energieprijzen rapport van week 38

Elektriciteit
Aan het begin van de week kenden de stroomprijzen nog een neerwaartse trend door lagere emissie- en brandstofprijzen. Gedurende de week zorgde het nieuws van stevigere klimaatambities van de EU ervoor dat de CO2- en stroomprijzen de weg naar boven vonden.

Gisteren werd een document gepubliceerd, voorafgaand aan de toespraak van Ursula Von Der Leyen van woensdag, dat de Europese Commissie zal pleiten voor een emissiereductietarget van tenminste 55% in 2030. Momenteel staat deze op 40%.

Verder werd ook gesproken om de jaarlijkse lineaire reductiefactor te verhogen om zo de beschikbare emissierechten dichter bij de lagere werkelijke geverifieerde emissierechten te krijgen. Deze maatregelen zullen de vraag-aanbod balans op de CO2 markt verder verkrappen en zullen na besluit gelden voor fase 4 welke ingaat op 1 januari 2021. De CO2 prijzen stegen gister hierdoor met meer dan € 2 wat ook een sterk opdrijvend effect had op de stroomprijzen.

Komende week komt er meer duidelijkheid over bovenstaande CO2 maatregelen. De markt houdt rekening met een emissiereductiedoelstelling van 55% welke inmiddels ook lijkt ingeprijsd. Indien de doelstelling hoger komt te liggen, zal dit een run op de CO2 markt kunnen veroorzaken met hogere stroomprijzen tot gevolg. De houdbaarheid van deze stijging zou dan van korte duur kunnen zijn aangezien de Europese lidstaten naar verwachting uiteindelijk geen goedkeuring zullen geven aan reductiedoelstellingen boven de 55%. Wordt vervolgt…

Aardgas
Op de spotmarkt waren de gasbalansen goed bevoorraad vorige week waardoor de spotprijzen daalden. De Europese gasvoorraden werden minimaal aangevuld en zijn inmiddels voor ruim 93% gevuld.

De recente prijsstijgingen zorgden ervoor dat handelaren hiervan wilden profiteren door winstnemingen. Extra neerwaartse druk kwam door lagere olieprijzen en lagere Amerikaanse gasprijzen. TTF CAL21 verloor 70 cent week op week.

Op de spotmarkt verwachten we dat de aanvoer van Noors gas deze week weer zal moeten toenemen wat een neerwaarts effect heeft op de spotprijzen. Gezien de comfortabele gassystemen verwachten we dat de zijwaartse prijsontwikkeling op de termijnmarkten voorlopig zal blijven aanhouden.