icon 

Salderingsregeling voor zonnepanelen verlengd tot 2023

Door: Energy Focus | 5 december 2017

De bestaande salderingsregeling voor zonnepanelen wordt verlengd en blijft hiermee ongewijzigd tot 2023! Dit betekent dat ondernemers met zonnepanelen op hun dak dus nog tot 2023 hetzelfde tarief krijgen voor de elektriciteit die ze leveren als dat ze betalen voor de stroom die ze afnemen. Dit is wel afhankelijk van de afspraken met de energieleverancier. Wat er na 2023 met de regeling gebeurt, wordt overgelaten aan het nieuwe kabinet. Wat betekent dit voor u als ondernemer:

  • Investeringszekerheid;
  • Extra tijd om over te stappen op een slimme, digitale meter;
  • De mogelijkheid om gebruik te maken van zonnepanelen op het dak van een ander;
  • De mogelijkheid zelf investeringen te verrichten om gedurende 5 jaar van subsidies gebruik te maken en uw bedrijfsactiviteiten te verduurzamen.


Wat is salderen?
Op uw energierekening staat hoeveel stroom er geleverd wordt door uw energieleverancier. Dat staat vermeld in kWh. Indien u zonnepanelen heeft, levert u een bepaalde hoeveelheid kWh terug aan uw energieleverancier. Als het volume dat u opwekt via uw zonnepanelen wordt afgetrokken van het volume dat uw energieleverancier aan u levert, heet die aftreksom salderen. 

Bij salderen kan aan de afnemer een afgesproken vergoeding per teruggekeerde kWh worden betaald; verrekening hiervan gebeurd via de jaarafrekening of voorschotfactuur. De afnemer betaalt geen leveringskosten, energiebelasting en opslag duurzame energie over het verbruik dat wordt terug geleverd. Iemand die in een jaar meer stroom aan het net levert dan afneemt, ontvangt daarvoor een vergoeding. De energieleverancier bepaalt de hoogte van deze vergoeding. Deze moet redelijk zijn volgens de Elektriciteitswet. 

Verlaagd tarief energiebelasting voor lokaal duurzaam opgewekte elektriciteit door coöperaties
Naast de salderingsregeling is er ook nog de regeling ‘verlaagd tarief energiebelasting’, ook wel bekend onder de naam ‘postcoderoosregeling‘. Deze regeling geldt voor (zakelijke) kleinverbruikers (coöperatie of een vereniging van eigenaren) die gezamenlijk eigenaar zijn van een productie-installatie in hetzelfde viercijferige postcode gebied waar de productie-installatie staat of in een van de aangrenzende 'blaadjes' gerealiseerd is. Concreet betekent dit dat de zonnepanelen niet op ‘uw dak’ hoeven te liggen maar dichtbij elders in de buurt om toch gebruik te maken van het verlaagde tarief energiebelasting. 

Bedrijven kunnen hierdoor ook grote zonne-energiesystemen realiseren, waarbij de kleinverbruikers die meedoen in dit project hun investering in de zonnepanelen terugverdienen doormiddel van belastingvoordeel op het eigen energieverbruik. De leden van de coöperatie of vereniging van eigenaren hebben onder voorwaarden recht op dit lagere tarief. De bedrijven die elektriciteit leveren aan de leden van de coöperatie of de vereniging van eigenaren kunnen dan dit lagere tarief toepassen. Een van de voorwaarden is dat de coöperatie of de vereniging van eigenaren een ‘aanwijzing’ heeft van de belastingdienst. Dit is op te vragen via dit formulier.    

Advies nodig?
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u advies op maat? Energy Focus en haar ingenieursbureau EMSS biedt hulpmiddelen waarmee een reële business case wordt getoond. U ziet daarbij de mogelijke investeringen, opbrengsten en terugverdientijd. Daarnaast zorgt Energy Focus niet alleen voor een beter inkoopresultaat maar ondersteunt volledig op energiegebied, ook bij verduurzaming.

  • Energy Focus zorgt voor een lagere contractprijs (P)
  • Energy Focus adviseert in het verlagen van uw energieverbruik (Q)
  • Energy Focus voert voor u financieel administratieve controles uit (S)
  • Energy Focus adviseert over verduurzaming door de inzet van meer hernieuwbare energie, eigen duurzame opwekking en efficiënt gebruik van fossiele energie (D)


Neem contact met ons op via telefoonnummer 020 30 80 870 of per e-mail naar support@energy-focus.nl.  Wij helpen u graag!

logo
Mijn Verbruik
Inloggen
Demo
Contact
Transistorstraat 104
1322 CH Almere
(020) 3080 870
(020) 3080 871
support@energy-focus.nl

Accountmanagers
Energy Focus Midsize Accounts BV © 2020  •  Algemene Voorwaarden
KvK 59572590  •  IBAN NL86ABNA0433999322  •  BTW NL853550013B01