icon 

Voldoet uw energielabel?

Door: Energy Focus | 5 december 2017

Bij de verkoop, verhuur of oplevering van bijvoorbeeld kantoren, winkels, scholen en  ziekenhuizen is sinds 2008 een energielabel verplicht. Het energielabel is verplicht voor zowel bestaande als nieuwe gebouwen. Voor kantoorpanden vanaf 100m2 geldt zelfs per 1 januari 2023 de verplichting om minimaal energielabel C te hebben. Op dit moment voldoet ongeveer de helft van de kantoorgebouwen aan deze minimumeis van energielabel C. Er is dus werk aan de winkel!Wat betekent dit voor u als ondernemer:

  • Een wettelijke verplichting omzetten in kans op geldbesparing;
  • Nu actie nemen biedt het meeste perspectief.


Vastgoedeigenaren, beheerders en/of facility managers moeten rond de tafel met hun leveranciers, zoals de installateur en de energie adviseur, want in veel bestaande gebouwen is op het gebied van energie efficiëntie en energiebesparing nog zeer veel mogelijk. Het opnieuw inregelen van klimaatinstallaties, toepassen van LED-verlichting en het installeren van energiemonitoring zijn voorbeelden van goed toepasbare maatregelen, die bovendien passen in financieel gunstige regelingen als de EIA en ISDE. Bovendien worden investeringen in energiebesparende maatregelen vrijwel altijd terugverdiend. Daarnaast zijn er diverse financiële instellingen die geen financiering meer bieden voor aankopende partijen als de gebouwen een lager energielabel hebben dan benodigd.  

Wanneer heeft u geen energielabel nodig?
Voor sommige gebouwen is een energielabel niet nodig, zoals bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking, tijdelijke bouwwerken zoals bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen en gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen zoals schuren of garages en beschermde monumenten. 

Aanvragen energielabel
Uw energielabel kunt u aanvragen via een energieadviseur met een BRL9500-certificaat. Alleen zij mogen een energielabel voor utiliteitsgebouwen afgeven. De energieadviseur controleert het gebouw op een aantal kenmerken. Na de registratie door de energieadviseur ontvangt u als gebouweigenaar een energielabel. De adviseur registreert vervolgens het energielabel in de registratiedatabase www.EP-online.nl

Advies nodig?
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u advies op maat? Ons ingenieursbureau EMSS biedt hulpmiddelen waarmee een reële business case wordt getoond. U ziet daarbij de mogelijke investeringen, opbrengsten en terugverdientijd. Daarnaast zorgt Energy Focus niet alleen voor een beter inkoopresultaat maar ondersteunt volledig op energiegebied, ook bij verduurzaming.

  • Energy Focus zorgt voor een lagere contractprijs (P)
  • Energy Focus adviseert in het verlagen van uw energieverbruik (Q)
  • Energy Focus voert voor u financieel administratieve controles uit (S)
  • Energy Focus adviseert over verduurzaming door de inzet van meer hernieuwbare energie, eigen duurzame opwekking en efficiënt gebruik van fossiele energie (D)

logo
Mijn Verbruik
Inloggen
Demo
Contact
Transistorstraat 104
1322 CH Almere
(020) 3080 870
(020) 3080 871
support@energy-focus.nl

Accountmanagers
Energy Focus Midsize Accounts BV © 2020  •  Algemene Voorwaarden
KvK 59572590  •  IBAN NL86ABNA0433999322  •  BTW NL853550013B01