Het energieprijzen rapport van week 37

Krappere gasbalansen hebben afgelopen week gezorgd voor hogere prijzen op de spotmarkt. Lagere temperaturen zorgden voor grotere huishoudelijke gasvraag en dat minder gas in de bergingen werd gepompt. Termijnprijzen laten echter een omgekeerde tendens zien en daalden iets week op week. 

De ontwikkeling van de termijnprijzen is echter onzeker. Afhankelijk van de mate waarin Rusland meewerkt aan het Duitse onderzoek naar de vergiftiging van de Russische oppositiepoliticus Alexei Navalny, kan Duitsland haar standpunt rond de bijna voltooide Nord Stream 2-pijplijn heroverwegen. Vertragingen zullen gepaard gaan met eventuele prijsstijgingen. 

Het uitlekken van stukken over verdere verlaging van de gratis CO2-rechten door de Europese Commissie had afgelopen week voor een prijsopdrijvend effect op de emissieprijzen. Echter na inzakking van de aandelenmarkten later in de week, daalde de CO2-prijzen tot onder de € 28.Als gevolg van deze daling en de lagere brandstofprijzen, liet ook het CAL21 contract een lichte daling zien week op week. Naar verwachting zullen deze zelfde factoren de stroomprijzen deze week verder onder druk zetten.