Het energieprijzen rapport van week 36

Elektriciteit
Waar afgelopen week voornamelijk de oplopende CO2 prijzen debet waren aan de klimmende elektriciteitsprijzen, werd deze trend versterkt door bericht over uitlopende werkzaamheden aan Franse kerncentrales. Ook de staking bij een kolenmijn in Colombia, een van Europa’s belangrijkste toeleveranciers, zorgde voor een trendkering in de kolenprijzen. Daar deze prijsopdrijvende factoren komende tijd naar verwachting zullen afzwakken, lijkt het logisch dat de opwaartse trend van de elektriciteitsprijzen dit ook doet.

Aardgas
De huidige opleving van de korte termijn gasprijzen lijkt voornamelijk gestuwd door korte termijn factoren. Toenemende gasvraag door het wegvallen van de windproductie en lagere toevoer vanuit Noorwegen als gevolg van onderhoud. Ook in de lange termijnprijzen is deze opwaartse druk terug te zien. TTF CAL-21 bereikte met een niveau van boven € 14 / MWh zelfs een niveau dat sinds het begin van de (Nederlandse) Coronacrisis niet meer was gezien. De Europese gasprijs werd mede gesterkt door hogere prijzen in Azië en de Verenigde Staten. Verwacht wordt dat de korte termijn effecten op de gasprijs komende maand zullen wegebben en de opleving voorlopig tot stilstand zal worden gebracht.

Voor vragen en fixeren van (deel)volumes neem contact op met de portfoliodesk op 020-3080871 of portfoliodesk@energy-focus.nl

Wilt u meer weten over de actuele vaste- en flexibele prijzen? Klik dan hier
Wilt u weten wat Energy Focus nog meer voor u kan betekenen? Klik dan hier